Enterprise Resource Planning, ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) Nedir?

Yazılım ve donanımla ilgili bazı bileşenlerin bütünleşerek çalıştığı, verilerin tek noktada toplanıp aynı süreçlerin yönetilmesini sağlayan sistem; ERP olarak bilinir. Bu sistem, işletmelerin operasyonel yapısını optimize edebilmek için gerekli olan işlevselliğe sahiptir. Aynı zamanda, çeşitli veri tabanı olarak hizmet vermektedir. Kurumsal Kaynak Planlama yani ERP, İngilizce olarak “Enterprise Resource Planning” şeklinde bilinir. 

ERP sistemleri, işletmelere ait olan çeşitli kaynakların birleştirilmesi ve verimli bir şekilde kullanılması için zemin hazırlar. İşletme verilerini ve görevlerini bir araya getirme avantajını sunar. Sınırlandırılan spesifik görevleri yerine getirerek birden fazla yazılımın bir arada işlenmesinde rol oynar. Hatta çalışma prensiplerinde de önemli bir etkisi vardır. Genel hatlarıyla incelendiği zaman işletmelerde tedarik zinciri, satış, satın alma ve üretim gibi birçok operasyonların yönetiminde öne çıkar.

Sektör bağımsız

Her işletmenin ihtiyacına uygun uyarlanabilir fonksiyonlar

Merkezi, entegre ve etkin yönetim

Kalite ve verimlilik artışı

e-Devlet çözümleri ile entegrasyon

Her zaman her yerden erişim

ERP Ne İşe Yarar?

“Kurumsal kaynak planlama nedir?” sorusunun yanında ERP’in ne işe yaradığıyla ilgili pek çok soru sorulur. Kurumsal kaynak planlama sistemleri ile üretim kaynaklarının temin edilmesi, nihai tüketici tarafından kullanımın sağlanması sürecinde tedarik zinciri yönetimi yapılır. İşletme içerisinde bulunan bağımsız departmanlar, doğrudan veya dolaylı olarak dahil olan süreçlerin bir noktadan yönetilmesini sağlar. Ek olarak verilerin toplanma süreci içerisinde bir hayli kullanışlı olduğu görülür.

Manuel işlemler devam ettirilirken birden fazla hata ortaya çıkabilir. Bu hataların en aza indirilmesi için ERP yazılımlarından destek alınır. ERP kurumsal kaynak planlama çalışmaları içerisinde özelleştirilebilir zengin seçenekler bulunur. Bu sayede akıcılık da ön plana alınır. Her süreçteki çalışmaların ayrı ayrı işletilmesi de sonuçların istenilen seviyeye ulaşmasını sağlar. Şimdiki dönemde ise ERP programları sayesinde tüm süreçler bir arada olacak şekilde istenilen seviyeye getirilir. Ayrıca büyük ölçekli olan işlerin hızlı şekilde tamamlanmasında da ERP’nin etkili olduğu görülür.

 

ERP Nasıl Çalışır?

Kurumsal kaynak planlama sistemleri kapsamında verimliliğin sağlanması içerisinde kurulu bir prensip vardır. İşletme işlemlerinde operasyonel süreçler dijitalleştirildiği zaman bu süreç yönetimi, geliştirilen yazılımlar sayesinde dijital hale gelmiştir. Tüm bu seçenekler; müşteri ilişkileri, finans ve insan kaynakları üzerinden devam eder. 

Kullanılan ERP yazılım kapasitesi, doğrudan birbiriyle bağlantı içerisindedir. Diğer yandan söz konusu organizasyonların yürütüldüğü departmanlarda iş birliği sağlanır. İş birliklerinin iki veya daha fazla departman içerisinde yürütülmesi, ilgili departmanların kendi içerisinde idare edilmesini mümkün hale getirir. İşlerin pratikleşmesini sağlayan bir yapıya sahip olmasının yanı sıra tüm süreçler, sadece bir ekrana taşınır. Yani tüm sistemin arayüz üzerinden yönetimi sağlanır.

ERP’nin Sağladığı Faydalar Nelerdir?

Kurumsal kaynak planlama yazılımları birden fazla faydayla karşınıza çıkar. İş süreçleri içerisinde hissedilen ve alınan sonuçlar şirketlerin başarısını arttırır. Bundan ötürü ERP kullanımı sırasında şirketlerin başarı konusunda aşağı yönde seyretmesi bir hayli küçük bir ihtimal olarak görülür. Doğru kullanım adımlarının atılmasıyla ERP’nin büyük ölçüde fayda sağladığı bilinir. Diğer yandan verimliliğin artması, akıllı raporlama çalışmaları, düşük maliyet avantajları gibi birçok fayda öne çıkmaktadır.

ERP Modülleri Nelerdir?

Kurumsal kaynak planlama çalışmaları içerisinde birden fazla modül öne çıkar. Var olan her modül, tek başına kapsamlı bir yazılım kapasitesiyle karşınıza çıkacaktır. Kurumsal kaynak planlama sistemi içerisinde yer alan modüller, birbirine bağlı olarak çalışmaktadır. Tercih ettiğiniz yazılımla beraber sistem içerisinde birden fazla modül olduğu da görülmektedir. Bu modülleri şu şekilde sıralamak da mümkündür:

  • Satış yönetimi modülü
  • Satın alma yönetimi modülü
  • Stok yönetimi modülü
  • Üretim yönetimi modülü
  • Finans yönetimi modülü
  • İnsan kaynakları yönetimi modülü
  • Kalite yönetimi modülü

ERP’nin Şirketler için Önemleri Nelerdir?

Kurumsal kaynak planlama sistemleri, önceki dönemlerde uluslararası şirketler için büyük bir öneme sahipti. Bunun temel nedenlerinden biri, teknolojiye ulaşma konusunda var olan zorluklar olabilir. Şimdiki zamanlarda ise teknolojiye ulaşmanın kolay olması, küçük ölçekli olan işletmelerin de bu konuda adım atmasına zemin hazırlamıştır. Kurumsal kaynak planlamalarının yapılabilir olması hem küçük hem büyük operasyonlar için önem arz eder. Kurumsal kaynak planlama faaliyetleri verimliliğin artmasını sağlarken kâr oranının artmasında etkili rol oynar.

Firmalar Neden ERP Programı Kullanmalıdır?

Kurumsal kaynak planlamanın kullanılmasının birden fazla faydasının olduğu bilinir. Özellikle firma yapısına bağlı olarak önemli avantajlar ortaya çıkar. Genel hatlarla incelendiği zaman hemen her firmanın bu sistemleri kullanmak için belirli nedenleri vardır. ERP uygulamalarının kullanılmasının nedenleri içerisinde bazı örnekler vermek de mümkün:

  • ERP entegrasyonu, tedarik zincirinin her basamağında sorunsuz şekilde ilerlenmesini sağlar. 
  • Personellerin yönetim sürecinde sektöre göre ilerleyebilmesi kolaylaşmaktadır. 
  • Sistem yapısı, farklı departmanlarda yer alan verilerin toplanıp entegre edilmiş bir şekilde raporlanmasını sağlar. 
  • Çok şubesi olan firmalar için farklı bölgelerdeki işler kolaylıkla takip edilir.

Size Uygun Olan ERP Modelini Nasıl Seçebilirsiniz?

Farklı çalışma prensiplerine sahip firmalar için farklı kurumsal kaynak planlama yazılımları bulunur. Başarılı bir yönetim sürecine sahip olmak istiyorsanız o zaman işletmenize en uygun olan ERP modelini seçmenizde fayda vardır. ERP’nin, verimliliği artıracak başarılı adımlar açısından bir hayli büyük bir etkisinin olduğu görülmektedir. Bu kısımda beklentileriniz, bütçeniz ve ihtiyaçlarınız gözden geçirilmelidir. Bu şekilde kurumsal kaynak planlamasında başarı seviyenize ulaşabilirsiniz. Tüm bu detaylarla beraber size uygun olan fikirlerle buluşup, en doğru modeli rahat şekilde seçebilirsiniz.

Detaylı Bilgi İçin

Sizi Arayalım


Kurumsal kaynak planlama çözümleri

Logo İşbaşı

Ön muhasebe işlemlerine her an, her yerden kolayca ulaşmayı sağlayan online ön muhasebe programı Logo...

Detaylı İncele

Logo Bulut ERP

Bulut ERP servisi ile muhasebeden satışa, üretimden bütçelemeye kadar tüm fonksiyonlar bulut teknolojisi ile...

Detaylı İncele

Logo Start 3

Ön muhasebe programı Logo Start 3 ile tüm mikro işletmeler stok, maliyet, kasa, fatura, sipariş, ödeme ve tahsilat takib...

Detaylı İncele

Logo GO Wings

Logo’nun teknolojik bilgi birikimi ile inovasyon yeteneğini bir araya getirerek geliştirdiği web üzerinden kullanılabile...

Detaylı İncele

Logo GO 3

KOBİ'lere özel olarak geliştirilen Logo GO 3 ile stoktan siparişe, muhasebe kayıtlarından banka verilerine kadar t...

Detaylı İncele

Logo Netsis Wings Entegre

Logo’nun teknolojik bilgi birikimi ile inovasyon yeteneğini bir araya getirerek geliştirdiği web üzerinden kullanılabile...

Detaylı İncele

Logo Netsis 3 Entegre

Logo Netsis 3 Entegre ile KOBİ'ler üretimden siparişe, muhasebe kayıtlarından banka verilerine kadar t...

Detaylı İncele

Logo Mali Müşavir 3

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler için özel olarak tasarlanan Logo Mali Müşavir 3, sunduğu tam çözüm...

Detaylı İncele

Logo j-Platform

Orta ve büyük ölçekli işletmelerin tüm iş süreçlerinin uçtan uca, verimli ve etkin yönetilmesini sağlayan Logo j-Platfor...

Detaylı İncele

Logo Netsis Wings Enterprise

Özellikle büyük ölçekli işletmelerin, holdinglerin, karmaşık üretim ve ayrıntılı planlama süreçleri yürüten sanayi...

Detaylı İncele

Logo Netsis 3 Enterprise

Zengin iş fonksiyonlarına sahip kurumsal ERP ürünü Logo Netsis 3 Enterprise; büyük ölçekli işletmelerin...

Detaylı İncele

Logo Netsis Wings

Geniş modüler yapısı ve zengin fonksiyonlarıyla orta ve büyük ölçekli işletmelerin iş süreçlerini iyileştiren Lo...

Detaylı İncele

Logo Netsis 3 Standard

Orta ölçekli işletmelerde finans-muhasebe, üretim, tedarik zinciri, satış, stok gibi uygulamaların merkezi...

Detaylı İncele

Diğer çözümlerimiz

Logo Netsis Wings Entegre

Logo’nun teknolojik bilgi birikimi ile inovasyon yeteneğini bir araya getirerek geliştirdiği web üzerinden kullanılabile...

Detaylı İncele

Logo Netsis 3 Entegre

Logo Netsis 3 Entegre ile KOBİ'ler üretimden siparişe, muhasebe kayıtlarından banka verilerine kadar t...

Detaylı İncele

Logo Mali Müşavir 3

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler için özel olarak tasarlanan Logo Mali Müşavir 3, sunduğu tam çözüm...

Detaylı İncele