Python ile neler yapılabilir?
Python, en basit tanımıyla nesne tabanlı programlama yapmayı sağlayan programlama dilidir.
1991 yılında piyasaya ilk çıktığında çok fazla ilgi görmeyen Python, günümüzde en çok tercih edilen bilgisayar programlama araçlarından birisi. Ortaya çıktığı ilk sürümünde kodların daha küçük satırlara yazılabilmesi ile pek çok yazılımcının dikkatini çeker. 1994 yılında yayımlanan Python 1.0 ile çeşitli fonksiyonlar eklenir. 2000 yıllardan sonra yavaşlama dönemi yaşayan Python’ın günümüzde kullanılan Python 3.0 2008 yılında piyasaya çıkar. Python, yazılım olarak açık kaynak kodları kullanılması ve tekrar yazılmaya elverişli olması sebebiyle çoğu yazılımcı tarafından tercih edilir. Şimdi Python öğrenmek zor mudur, dijitalde kullanım alanları nelerdir ve Python kullanmanın avantajları nelerdir? gibi sorularınıza cevap verilebilir.
Python ile neler yapılabilir?
Python değiştirilebilir syntax yapısı ve açık kaynak kütüphaneleri ile pek çok farklı kullanım alanı sunar. Python’ın en çok kullanıldığı alanlar ise şöyle sıralanabilir;
1. Python ile çeşitli uygulamaları programlayabilirsiniz: Konsol uygulamaları ve çoklu programlarda kullanılmak üzere GUI uygulamaları oluşturabilirsiniz.
2. Web geliştirme yapabilirsiniz: Python, nesne yönelimli bir kodlama diline sahip olduğundan bir web sitesini baştan kurabilirsiniz. Bunun için Pyramid, Django, CMS ve Plone gibi sistemleri kullanabilirsiniz.
3. Makine öğrenimi konusunda size yardımcı olur: Parmak izi, spam algılama ve stokları tahmin etme gibi işlemleri yaptığınız ML yazılımı için Python’dan destek alabilirsiniz.
4. Robotik kodlamaya imkan verir: Bir robotun beynini oluşturan Raspberry Pi’yi işlevsel hale getirmek için Python’dan yararlanılabilir. Python sayesinde robotlar çevrelerine tepki verebilir ve birden fazla işi yapabilecek şekilde işlevselleşebilir.
5. Veri analizi ve veri bilimi oluşturmada etkilidir: Özellikle IT birimleri için veri oluşturmada Python’dan sıklıkla yararlanılır. Python’ın açık kodlu kütüphaneleri veri birimi oluşturmada ciddi bir kaynak sağlar. Nümerik algoritmalara olan katkısı sebebiyle modelleme yapan tüm bilimler için paha biçilmez bir kaynak haline gelir.
6. Mobil uygulamalar tasarlayabilirsiniz: Python ilk çıktığı yıllarda mobil uygulama tasarlamaya izin vermezken günümüzde Python yazılımı ile mobil uygulama geliştirebilirsiniz .Django, Numpy, Kivy ve Pandas gibi çerçeveler sayesinde mobil uygulamalar tasarlayabilirsiniz.
Aynı zamanda Python kütüphanelerinde Logo Tiger tahminleme modülü ile şirketiniz için stratejik öngörüler oluşturmak mümkün.
Herkes Python öğrenebilir mi?
Python yazılım işine yeni başlayanlardan karmaşık yazılım programlarını kullanan kişilere kadar herkes tarafından kullanılabilir. Yazılım konusunda bilgisi olmayanların korkularını yenebilmesi açısından Python mantıklı bir seçenek olabilir. Python öğrenmesi diğer yazılımlara göre görece daha kolay olduğundan çocuklar bile öğrenebilir. Basit kodlamalarla başladığınız Python’ı ileri seviyeye taşımak için belli aralıklarla pratikler yapabilirsiniz. Python öğreniminde düşülen en büyük yanlış ise çok kolay olduğu düşüncesiyle gerekli özenin gösterilmemesi ve az pratik yapılmasıdır. İleri seviyede Python yazılımı öğrenmek ve karmaşık kodlar yazmak isteyenlerin düzenli olarak çalışma yapması gerekir.
Python kullanmanın avantajları nelerdir?
Python kullanmanın hem şirketlere hem bireysel olarak kullanıcılarına pek çok avantaj sağlar. En büyük avantajı hiç bilmeyenler için bile kullanıma uygun olması ve esnek yapısı sebebiyle farklı yazılımcılar tarafından devam ettirilerek kullanılabilmesidir. Python kodları kullanmanın diğer avantajları ise şöyle sıralanabilir;
1. Basit ve açık söz dizinine (syntax) sahip olduğu için öğrenilmesi görece daha kolaydır.
2. Kafa karışıklığına yol açan ve okunurluğu düşüren parantez kullanımı Python kodlarında yer almaz.
3. Az kodla çeşitli prototipler oluşturabilir ve bunlar üzerinde çeşitli ekleme ve oynamalar yaparak antrenman yapabilirsiniz.
4. Açı kaynak kütüphaneleri sayesinde pek çok farklı programla çalışmanıza imkan sağlar.
5. Linus, Windows ve Mac gibi işletim sistemlerinin hepsi ile uyumlu çalışır.
6. Java ve C++ eklentilerinin daha aktif çalışmasını sağlar.
7. Nesne odaklı olmasının yanı sıra işlevsel programlama özelliklerini de rahatlıkla kullanabilirsiniz.
8. Çoğu kod programının aksine değişken ataması yapılırken değişkenin tipini girmeye gerek kalmadan işlemleri hızlıca yapabilirsiniz.
9. Dokümantasyonu oldukça fazla olup tamamen ücretsiz kullanım sunar.
10. Birbirinden farklı yazılım geliştirme ortamı (IDE) sunar.
11. Şirketler Python diliyle kodlanmış yazılımları tercih ederek bakım masrafları ve sıfırdan kod yazımıyla kaybedilecek zamandan kurtulmuş olurlar. Python değiştirilebilir ve esnek olduğu için üzerinde başka yazılımcılar çalışabilir veya bozuk bir kodu onarabilir.
Python’ın dijitaldeki yeri
Google, Facebook, Instagram ve Youtube gibi yazılı ve görsel arama motorlarının ve sosyal medya uygulamalarının Python yazılımı kullandığını düşünürsek aslında dijitaldeki yerini söylemeye gerek kalmaz. Dijital dünyada özellikle içerik pazarlama işinde “Kullanıcılar ne sordu?” sorularını Python alt yapısı ile oluşturulan gquestions.py uygulaması ile öğrenebilirsiniz. Bunun gibi kullanılan pek çok Python örnekleri verilebilir. Python kullanarak mobil uygulamalar tasarlayabilir ve dijital dünyada etkili ve hızlı çözümler üreten aplikasyonlar tasarlayabilirsiniz.
Kaynakları uçtan uca yönetmek için Python destekli ERP yazılımı kullanabilirsiniz
İş dünyasındaki tüm süreçleriniz için kolay ve teknolojik çözümler Logo yazılım, işletmeniz için iş takibi yapabildiğiniz ERP programı ile daha hızlı kurumsal kaynak planlaması yapmanızı sağlar. Böylelikle işlerinizi daha verimli hale getirebilirsiniz. Bulut tabanlı tasarımı sayesinde işlerinizi istediğiniz yerden istediğiniz zaman uçtan uca yönetebilirsiniz.
Related Yazılar
Yazılım Geliştirme Yaşam Döngüsü (SDLC) Nedir?
Yazılım geliştirme süreci, her adımında dikkat ve özen gerektiren bir yolculuktur. Yazılım Geliştirme Yaşam Döngüsü (SDLC),…
Kurumlar İçin Veri Gizliliği ve Regülasyonlar
Kurumlar için veri gizliliği günümüz dijital dünyasında büyük bir öneme sahiptir. Kişisel verilerin korunması ve…
Siber Güvenlik Risklerini Azaltmanın Yolları
Günümüzün dijital dünyasında, siber güvenlik her zamankinden daha kritik hale geldi. İnternet kullanımının artmasıyla birlikte,…
Bir yanıt yazın