Üretimden Muhasebeye
1-0 Önde!
Dijital dönüşüm tecrübemiz ve dijital çözümlerimizle işinizi yeni bir rotaya taşıyın.
Ürünlerimizi İnceleyinViewMES Sistemi Nedir?
ViewMES, bir üretim
yürütme sistemi olarak tanımlanabilir ve bu sistem, fabrikalarda veya
atölyelerde gerçekleştirilen üretim sistemlerine monitörlerin ve kontrol
cihazlarının bağlanmasını sağlar. İngilizce karşılığı “Manufacturing
Execution System” olan MES sistemi, imalat süreçlerinin en verimli ve
etkin şekilde yönetilmesini amaçlar. Aynı zamanda üretim çıktısının
iyileştirilmesini hedefler. Bu amaçlara ulaşmak için, MES sistemi ürün yaşam
yönetimi döngüsü hakkında verileri izler ve toplar. “Mes sistemi nedir?” sorusuna karşılık olarak bu tanım sunulur.
Fabrikalarda gerçekleştirilen üretim aktivitelerini kontrol
altında tutan kapsamlı bir sistem olan MES
sistemi, ürünlerin en yüksek performans, düşük maliyet ve kaliteli bir
şekilde üretilmesini sağlar.
ViewMES Sisteminin İşlevleri
Nelerdir?
Mes yazılımı; kaynak çizgileme, üretim analiz işlemleri, siparişlerin takibi gibi konularda kullanılabilir. Yazılım, hesap verme ve kontrol akışının sağlanması gibi durumları insan desteği olmadan gerçekleştirme yeteneğine sahiptir. Bu da üretimin çok yönlü olduğu tesislerde MES sisteminin pek çok işlevinin olduğu anlamına gelir. ViewMes sistemi içerisinde yer alan işlevler ise şu şekilde sıralanabilir:
- MES programı süreç içerisinde veri toplar. Sürecin değerlendirmesi kapsamında hem manuel hem otomatik bilgi girişlerinin tümü incelenir.
- Üretim süreçlerinde kalite kontrolleri yapılabilir. Üretimde gelişim ve değişikliklere izin verebilir.
- MES üretim yönetim sistemi, çalışanların ve kullanılan ekipmanların niteliklerini yönetme yeteneğine sahiptir. Özellikle mevcut özelliklerin ve niteliklerin en iyi şekilde kullanılmasını sağlama konusunda etkilidir.
- Üretim süreçlerinde analizlerin yapılması, verimliliğin bulunmadığı alanların belirlenmesine önemli katkı sağlar. Bu işlemlerin devamlılığında, yüksek bir verimlilik sağlanabilir.
- Üretimin devamlılığı sırasında bakım planlamaları yapılmalı. Ancak bakımların, üretimi engellemeyecek şekilde planlaması şartır. Bunun için yapılan düzenlemelerle üretim akışının da devamlı ve sorunsuz olması sağlanır.
ViewMES Sistemi ve ERP Birlikte Nasıl Çalışır?
MES ile ERP sistemleri birlikte çalışabilir. Bu yazılımların her ikisi de farklı özelliklere sahiptir. Dolayısıyla bu yazılımların bir arada kullanılması, çalışmaların daha kolay ve daha etkili olmasını sağlar. Her iki yazılımın entegre edilmesi mümkündür. Ayrıca, operasyon niteliğinin arttığı ve kurumların planlamalarına göre performansların takip edilebildiği bir ortam oluşturabilir. Bu, ayarlama yeteneklerinin güçlendirilebileceği anlamına gelir. ERP sistemi ile neden belirli kararların alındığı tespit edilirken, MES sistemi sayesinde bu kararların nasıl alınacağı belirlenebilir. MES ve ERP entegrasyonu, sektörel rekabet avantajı elde etmek için önemli bir araç olabilir. Özellikle MES projelerinin başarılı bir şekilde çalışmasında ERP sisteminin varlığı kritik bir rol oynar. Bir üretim sürecinde avantajlı olmak ve başarı elde etmek için ERP ile uyumlu bir MES sistemi sağlamak önemlidir.
ViewMES Sisteminin Avantajları Nelerdir?
Fabrikalarda ve atölyelerde aktif olarak kullanılan MES çözümleri, birçok avantajı bir araya getirerek iş süreçlerini iyileştirir. Öncelikle, üretim kalitesinde artış sağlar. Üretim süreçlerinin kontrol altında olması, olası hataları en aza indirir ve kalite ile performans beklentilerini karşılamayı mümkün kılar.
Üretim süreçlerinde manuel veri giriş işlemleri için harcanan zamanın azalması önemlidir. Manuel girişlerin ortadan kalkması, zaman ve emek kaybını minimize eder. Bu durum, insan gücünün daha verimli bir şekilde kullanılmasına olanak tanır. İmalat dönüş süreleri ve hazırlık süreleri azalır. Ayrıca çalışma süreçlerinin düzenlenmesi, çalışan verimliliğinin artırılması ve risklerin azaltılması mümkün hale gelir. Özellikle üretim sırasında önemli belgelerin kaybolma riski en aza indirilir ve gerekli kayıtlar otomatik olarak tutulabilir.
MES çözümleri ayrıca müşteri memnuniyetini artırır. Üretimin tamamlanması gereken ürünlerde azalmaya neden olur ve bu da müşteri hizmetleriyle ilgili memnuniyeti artırır. Bu şekilde, genel müşteri memnuniyeti de yükselir.