Depo Yönetim Sistemi, Warehouse Management System (WMS) Nedir?

Bir işletmenin var olan tüm envanterinde görünürlük sunan ve tedarik zinciri sipariş yönetimiyle ilgili operasyonları yöneten yazılım, depo yönetim sistemidir. Depo yönetimi çözümleri, ambar yönetim sistemi olarak da isimlendirilir. Depo yönetim yazılımı yani Warehouse Management System (WMS), ürünlerin dağıtım merkezinden mağaza rafına ulaşmasına kadar olan tüm süreci yönetir.

WMS faaliyetleriyle beraber ekipman yatırımları çok daha faydalı bir hal alır. WMS sistemleri sayesinde dağıtım ve üretim gibi işlemler, küresel tedarik zincirinin gereksinimlerinin desteklenmesine uygun olarak kullanılır. Depo yönetim sistemi WMS, tasarım aşamasında da şirketlerin var olan kaynaklarını kullanarak malzeme akışını koordineli hale getirir.

FiFO/FEFO stok ve Seri/Lot/Varyant/SKT takibi

Süreçlere uyarlanabilir esnek platform

Sevkiyat süreçleri (sipariş/planlama), mal kabul, sayım

Bilindiği üzere günümüzde müşteriler, ihtiyaçlarını diledikleri yerden satın almayı, siparişlerini alabilmeyi ve gerektiğinde iade edebilmeyi ister. Bu ihtiyacın karşılanması için işletmelerin sipariş yönetim özellikleri optimize edilir. Söz konusu işlemler de depo yönetim sistemi uygulamaları üzerinden gerçekleştirilir. Depo yönetim sistemi sayesinde ihtiyaçlara uyum sağlanabildiği gibi geleceğe de hazırlanılır. Yarının tedarik zinciri süreçlerine şimdiden uyum sağlanması kolaylaşır. 

Depo yönetim sistemi envanter yönetiminin sağlanması, siparişlerin sorunsuz şekilde karşılanması gibi birçok yöntemi beraberinde getirir. Bu aşamada istenilen uyumluluğun yakalanabilmesinde önemli bir katkı sunar. WMS depo yönetim sistemi, yalnızca geleneksel firmalarda değil, e-Ticaret faaliyetlerinde de önemli bir yere sahiptir. Çünkü e-Ticaret sürecinde firmaların bu tür uygulamalardan yararlanması gerekir.

Depo Yönetim Sistemine (WMS) Neden İhtiyaç Vardır?

İnternetin ve dijital teknolojinin hızlı şekilde gelişmesi, bazı noktalarda önemli dönüşümlerin oluşmasını sağlamıştır. Özellikle, tedarik pazarlarının ve müşteri alışkanlıklarının değiştiği bilinir. Tedarik zincirinin de çok daha karmaşık bir hal aldığı görülür. Bu kısımda sipariş yönetim operasyonlarının değişikliklere uyum sağlaması gerekir. Depo yönetim sistemine neden ihtiyaç duyulduğu ise tam da burada ortaya çıkar. Depo yönetim sisteminin faydaları şöyle sıralanabilir:

  • Depo yönetim sistemi sayesinde e-Ticaret firmalarının bütün birimleri, entegre şekilde çalışır. Kısaca depo yönetim sistemi, firmaların diğer departmanlarıyla etkili bir iletişim kurmasını sağlar. İletişimin etkili ve güçlü olması, talep edilen başarı seviyesiyle buluşmanızda etkilidir. 
  • Depo stok yazılımı ile firmaların stoklarını güncel olacak şekilde takip etmeleri mümkün olur. Böylece stok kontrollerinin sağlanması için iş gücünden ve zamandan tasarruf etme şansınız olacaktır. 
  • Bir işletmenin çalışanları, tüm süreci yönetmek için depoda olmak zorunda değildir. Çünkü depo yönetimi yazılımı ile depoyla ilgili işlemler online olarak yönetilebilir. Bu aşamada depo çalışanlarının çok daha konforlu bir çalışma düzenine sahip olması gerekir. 
  • Depo yönetim sistemleriyle işletmeler, depo maliyetlerini hızlı şekilde azaltabilir. Ayrıca firmaların bu süreç içerisinde çok daha fazla kazanç elde etmeleri de mümkündür. 
  • Depo yönetim yazılımlarıyla beraber, çalışanların ihtiyaçlarında azalma gözlemlenir. Bu durum işletmelerin personel masraflarının da azalmasını sağlamaktadır.

Barkod depo yönetim sistemi sayesinde satılan ürünlere kolayca ulaşmak mümkündür. Ürünlerin teslimat süreçlerinin daha hızlı ve kolay olmasında etkisi bulunur. Ek olarak bu sistemin teslimat süreçlerinin kısalmasında avantaj sağladığı bilinir. e-Ticaret firmaları, süreçleri en iyi şekilde yönetebilir. Bu süreçte kalıcı müşteri kazanmak ve gelir arttırmak gibi faydalar da öne çıkar.

Depo Yönetim Sisteminin Avantajları

Başarılı depo yönetim sistemi, işletmelerin başarısı için esas olarak görülür. Farklı pek çok alanda maliyetten tasarruf edebilmek ve verimlilik elde etmek gibi avantajlar sağlar. Depo yönetim sisteminin avantajlarından bazıları şöyledir:

  • Veriler kısıtlıysa ve stokunuz bozulabilir durumdaysa WMS yazılım atığı en aza indirilmelidir. Bu sayede envanter yerleştirme durumunda depo alanı etkin bir şekilde kullanılır. Var olan sistemler içerisinde ise kat planları oluşturulması da mümkündür. Palet ve ekipman gibi seçenekleri verimli bir biçimde çalıştırabilmek söz konusudur. Böylece, zamandan ve maliyetten tasarruf edebilirsiniz. Tüm bunlar, gelişmiş simülasyonlardan yararlanabilmek açısından da avantaj sağlar. 
  • WMS sistemleriyle verimlilik gelişebilir. Ayrıca, şirket içi operasyonların sorunsuz bir şekilde devam edebilmesi ve yüksek hacimli işleme olanakları ortaya çıkar. Malların toplanabilmesi, sevkiyatların yapılması noktasında oluşan hatalar en aza indirilir. Aynı zamanda, gereksiz olan işler ortadan kaldırılmaktadır. Ek olarak nakliye yönetimi gibi sistemlerin paylaşılması, bütünsel olarak sürecin daha iyi şekilde kontrol edilmesinde etkilidir. WMS ile gelişmiş bir operasyonel başarı kazanılır.
  • WMS, işgücüyle ilgili ihtiyaçların tahmin edilmesi, belirli hesaplamaların yapılması, depolarda seyahat etme süresini en aza indirir. Görevlendirmeleri doğru şekilde yapabilmeniz, yakınlık ve diğer faktörlerle ilgili organizasyonların yapılması gibi süreçlerde destekleyicidir. Gelişmiş iş gücü yönetiminin sağlanmasında da ciddi bir rol oynar.
  • WMS depo sistemi sayesinde depoyla ilgili gerçek zamanlı analiz yapılabilir. Var olan görünürlük avantajlarıyla beraber doğru talepleri oluşturmak mümkündür. Firma için uygun olacak stratejiler yürütülebilir. Bu da doğrudan firmanızın başarısını artırmayı sağlar. 
  • WMS sayesinde müşteriler ve tedarikçilerle daha iyi ilişkiler kurulabilir. Hatta memnuniyet ve sadakat gibi noktalarda marka itibarının artmasını sağlar.

Depo Yönetimi Özellikleri Nelerdir?

Firmaların başarısında öne çıkan anahtarlardan biri olan depo yönetiminde bazı özellikler bulunur. Bunlardan şu şekilde bahsedebiliriz:

  • Depo yönetimi sistemi, markanızın ihtiyaçlarına göre düzenlenebilir. 
  • Stok yapısı fonksiyonel olarak öne çıkar. 
  • Parametrik dokunuşlar bulunur. 
  • Kod oluşumu otomatiktir. 
  • Stoklar ile ilgili müşteri ve tedarikçi bilgileri gizli tutulur. 
  • Kullanılan programlar esnek yapılıdır. Bu esnek yapıda, çoklu depo yönetim avantajlarından depo giriş işlemlerine kadar birçok detay yer alır.
  • Çoklu depo yönetimi yapılabilir. 
  • Depoda hacim ve kontrol bilgileri tanımlanabilir. 
  • Stok kritik düzeyin altına düştüğü zaman sistem uyarı mesajları gönderebilir. Hatta gerekli durumlarda işlem engellemeleri yapılır.

Detaylı Bilgi İçin

Sizi Arayalım


Kurumsal kaynak planlama çözümleri

Logo WMS Platform

Logo WMS Platform, büyük ve orta ölçekli işletmelerde bütünleşik ve otomatize depo yönetimi sağlayarak..

Detaylı İncele

Logo WMS

Küçük ve orta büyüklükteki işletmelere yönelik depo yönetim sistemi ürünü Logo WMS; Android işletim sistemli...

Detaylı İncele

Diğer çözümlerimiz

Logo Netsis Wings Entegre

Logo’nun teknolojik bilgi birikimi ile inovasyon yeteneğini bir araya getirerek geliştirdiği web üzerinden kullanılabile...

Detaylı İncele

Logo Netsis 3 Entegre

Logo Netsis 3 Entegre ile KOBİ'ler üretimden siparişe, muhasebe kayıtlarından banka verilerine kadar t...

Detaylı İncele

Logo Mali Müşavir 3

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler için özel olarak tasarlanan Logo Mali Müşavir 3, sunduğu tam çözüm...

Detaylı İncele