Post Detail

Haberler

MRP nedir, ne işe yarar?

post image

Yazılım tabanlı entegre bilgi sistemleri, işletmelerin iş süreçlerini kolaylaştırıp verimliliğin artmasında etkili oluyor. Blog yazımızda bu sistemlerden biri olan ve üretim sürecinde ne, ne kadar, ne zaman sorularını yanıtlayarak verimliliği artıran MRP hakkında gerekli bilgileri yazdık ve MRP nedir sorusuna cevap aradık.

60’lı yıllarda üretim ve malzeme takibinin gerekliliği nedeniyle bilgisayarlar üzerinde kodlanarak ticari işletmelerde kullanılmaya başlanan MRP, Joseph Orlicky imzalı ”Üretim ve Envanter Yönetiminde Yeni Yaşam Tarzı” kitabıyla birlikte bilinirliğini artırdı. MRP’nin kutsal kitabı olarak adlandırılan bu kitabın ardından MRP, imalat sanayisinde hâkim planlama metodu haline geldi. En eski bilgisayar tabanlı envanter yönetim sistemi MRP, geliştirilmiş haliyle popülerliğini koruyor.

MRP nedir?
MRP açılımı “Material Requirement Planning” olup, Türkçede malzeme ihtiyaç planlaması anlamına geliyor. Bu bağlamda MRP nedir sorusu; üretim planları, stok ve ürün ağacı (BOM-Bill of Materials) da dahil olmak üzere, farklı bölümlerden gelen verileri entegre ederek üretim sürecinin etkin şekilde yürütülmesini sağlayan planlama, zamanlama ve envanter kontrol sistemi olarak yanıt buluyor. Üretim verimliliğini artırmak ve kaliteli üretim gerçekleştirmenin yanı sıra olası ihtiyaçları öngörerek zaman ve maliyet tasarrufu sağlamak, yazılım gücünü kullanarak otomatikleşen üretim süreci ile kolaylık sağlamak, verimli üretim çizelgeleme oluşturarak hammaddelerin talep için uygun olmasını sağlayıp müşteri memnuniyetini artırmak da MRP’nin amaçları ve önceliklerini oluşturuyor.

MRP ne işe yarar?
Malzeme ihtiyaçları planlaması sistemi geniş kullanım alanına sahip olmakla birlikte sisteme en çok seri ve çoklu üretim yapan ilaç, gıda, tekstil, kimya, otomotiv ve elektronik sektörü ihtiyaç duyuyor. Malzeme ihtiyaçlarının planlanmasıyla işletmeler önünü görerek yatırım planlaması yapabiliyor. Sipariş programlarının günlük, haftalık ve aylık dilimlerde hazırlanmasıyla zaman yönetimi de etkin şekilde yapılabiliyor. Malzeme ve kapasite kontrolü yapılabilmesiyle siparişlerin bekletilmesi söz konusu olmadığından müşteri memnuniyeti artıyor. Büyük çaplı üretim ortamlarında çeşitli üretim faaliyetlerini koordine etme yeteneği sunan MRP sayesinde stok ve depo maliyetleri analiz edilebiliyor, ürünle ilgili boyut gibi çeşitli ölçütler belirlenebiliyor, ürünün stok miktarını ve kalan miktarı takip etmek mümkün oluyor.

MRP ile ERP arasındaki farklar
İngilizce Enterprise Resource Planning kelimelerinin baş harflerinden oluşan ERP, Türkçede kurumsal kaynak planlaması olarak karşılık buluyor. Tüm departmanlarla birlikte çalışan, ortak bir veri tabanı sunan ERP sistemi, kaynak, süreç ve bilgi koordinasyonunu sağlıyor. MRP ise yöntem ve içerik doğrultusunda değişkenlik gösterebiliyor. 1960’lı yıllarda geliştirilip bilgisayarsız olarak kullanılmaya başlanan MRP sistemi, ERP’nin atası diyebiliriz.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× Size nasıl yardımcı olabiliriz?